2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 38:

Bij Fleuren hechten we veel waarde aan onze mensen; samen maken wij Fleuren Boomkwekerij!  Yanik is 20 jaar oud en werkt alweer 1,5 jaar bij ons in de boomkwekerij. Hij komt van oorsprong uit - naar eigen zeggen - ‘het mooiste land ter wereld’: Zwitserland. De boomkwekerij is hem met de paplepel ingegoten, zijn vader Beat is eigenaar van Baumschule Lehner. Yanik vertelt jullie hoe hij het werken bij Fleuren ervaart.

Hoe ben je bij Fleuren terecht gekomen?

"Mijn vader heeft 30 jaar geleden ook bij Fleuren gewerkt. Hij wilde in eerste instantie 3 maanden tot een half jaar blijven, maar hij is uiteindelijk bijna 4 jaar hier gebleven. 

Zelf heb ik een fruitteler-opleiding gedaan en daarna wilde ik graag in het buitenland gaan werken, waarop mijn vader aangaf om dan bij Fleuren te gaan werken. Ik had bedacht om een jaartje hier te komen werken, maar dat is inmiddels al wat langer geworden. In 2023 plan ik om weer te gaan studeren."

Waarom heb je gekozen om te werken bij Fleuren?

"Dat is dan natuurlijk voor de hand liggend: op aanraden van mijn vader. Zelf had ik eerst het idee om in Tasmanië, Australië te gaan werken. Dat kon echter niet doorgaan vanwege Corona, maar daar ben ik niet heel verdrietig over. Ik kwam toen hier bij Fleuren terecht en kon het meteen goed vinden met alle mensen. Sinds ik 14 jaar oud ben ga ik altijd al mee naar fruitteeltbeurzen bij de Bodensee, daar ken ik Han, Yannick, Magiel en Sjaak al van. Dus ik  ken de mensen van Fleuren al sinds ik klein ben. Ik heb toen eens op een avond van een beurs, tijdens het diner, voor de grap op een servet een 25-jaar contract gemaakt. De Fleuren groep had alle alcohol voor me neergezet, van het geheel een foto gemaakt en naar mijn ouders gestuurd. Mijn ouders waren er destijds niet bij, zij waren naar een verjaardag. Op dat moment hadden Fleuren en ik al een contract gemaakt voor 25 jaar. 😊" 

Hoe omschrijf je de werksfeer?

"De werksfeer is altijd super gezellig. Je kunt met iedereen over alles een serieus gesprek hebben, bijvoorbeeld over werk en de werkzaamheden, maar je kunt ook met iedereen een grapje maken en lachen. Ook tijdens de pauzes kun je over alles praten. Het is gewoon heel prettig en ook heel gezellig. Het voelt écht familiair. Er is altijd wel een positieve toon, dat vind ik ook belangrijk."

Hoe ziet een typische werkdag voor jou er uit?

"Ieder seizoen is natuurlijk anders. In de winter beginnen we wat later en werken we wat langer door. In de zomer is het voor mij perfect. Deze periode beginnen we vroeg, maar dan zijn we ook vroeg klaar wanneer het echt warm wordt. Dan heb je ’s middags de tijd en vrijheid om te doen wat je wilt. 

Normaal gesproken sta ik tussen 6 en half 7 op. Ik kijk in de ochtend of de avond ervoor op het planboard waar ik ergens ben ingepland. Vervolgens ga ik naar de loods. Daar zijn in de ochtend altijd zo’n 10-15 mensen aanwezig. Voordat we naar het veld gaan wordt er altijd eerst wat gepraat samen. Daarna rijdt iedereen naar het veld waar verschillende werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. Zelf ben ik zo’n 90% van de tijd buiten. Over het algemeen sta ik ingedeeld, maar ik mag ook zelfstandig werken. Dat vind ik super. Bijvoorbeeld als ik met de rugspuit werk moet doen, kan ik zelf beslissen wanneer het de beste tijd daarvoor is. Die vrijheid is wel leuk."

Wat is de grootste uitdaging van jouw baan?

"De grootste uitdaging van Boomkwekerij Fleuren, en van al mijn collega's, is denk ik om bomen van de beste kwaliteit te maken. Voor de mensen op kantoor is het een uitdaging om deze bomen vervolgens te verkopen. Iedereen probeert elkaar te ondersteunen, zodat niemand een fout maakt. 

Ik vind het ook heel belangrijk dat ik met iedereen kan samenwerken. Ik geloof dat me dat best goed lukt. Ik kan het met iedereen goed vinden en een praatje maken. Ik vind dat echt belangrijk; als je een goede werksfeer hebt kan iedereen ook veel beter werken."

Wat vind je zelf het leukste aan het werk bij Fleuren?

"Ik vind mijn collega’s erg leuk. Daarnaast houd ik echt van de natuur en van buiten werken. Of dat nu in de zomer is met 35 graden of op een slechte dag met -5 en regen, als je met goede collega’s bent maakt dat niet uit. Het is voor mij echt genieten als iets in de bloesem staat of als een boom begint uit te lopen. Dat vind ik echt geweldig om te zien. Of een zonsopkomst in de ochtend…dat is voor mij ook puur genieten."

Wat vind je het mooiste dat je bij Fleuren bereikt hebt?

"In de korte tijd dat ik hier ben vind ik het fijn om te ervaren dat ik bij veel zaken betrokken word. En dat ik mijn mening, inzichten en ervaringen mag delen. Ook al verschillen die meningen soms, er wordt wel altijd naar je geluisterd en de mening wordt gewaardeerd.

Daarnaast heb ik via het werk bij Fleuren al veel leuke contacten en vrienden gemaakt. Dit zijn voor mij vrienden voor het leven. Waar ik ook trots op ben is dat ik in korte tijd goed Nederlands heb leren spreken. Als iemand dat tegen me zegt vind ik dat ook altijd heel leuk om te horen."

Wat is een typische Fleuren traditie?

"Net als iedereen zeg ik dan de vrijdagmiddagborrel, maar dat is ook echt altijd super gezellig. Een andere traditie is wanneer we op de zaterdag de auto’s en bussen wassen met de jongens. Dan halen we vaak frietjes en drinken we een biertje zodra we klaar zijn. Dat vind ik altijd super gezellig, samen met de jongens. De vlaai of cake op het veld is natuurlijk ook altijd leuk. Overigens is in Helden de vrijdagmiddagborrel sinds dit jaar ook geïntroduceerd, wat erg gezellig is. 

De traditionele kerstviering heb ik helaas door Corona nog niet meegemaakt."

Yanik vertelt over werken bij Fleuren