2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 31:

'Witjes hangen', 'pluizen' en 'binden chips'... wij vroegen aan Ria Joosten van Ria Joosten Catering & Evenementen of ze ons kon uitleggen wat deze vaktermen, die wij binnen Fleuren hanteren, betekenen. 

Ria Joosten verzorgt dit jaar mede ons jubileumweekend in augustus en we hebben eerder ook al samenwerkingen gehad. Ze deed haar best om een antwoord te bedenken wat deze termen zouden betekenen!

Witjes hangen

‘Ik denk bij ‘witjes hangen’ dat jullie grote witte borden neerzetten en die zijn dan bedoeld om het zonlicht op te vangen.’

Wij hebben honderden zonnepanelen op de daken van onze locatie in Helden liggen, maar witjes behoren niet tot de borden die voor ons het zonlicht opvangen. Wanneer wij witjes gaan hangen in de kwekerij, dan markeren wij bomen met een klein geel waarmerkstrookje. 

Huh? Ja, dat klinkt inderdaad heel onlogisch; gele strookjes hangen en dat dan ‘witjes’ noemen. De term komt van een aantal jaren geleden, toen wij bomen merkten middels het gebruik van de bindtang waar wit lint in zat; aldus ‘witjes’. De term is altijd blijven hangen, ook al is de werkwijze iets aangepast. Een iets groter strookje en een andere kleur - geel - was voor de medewerkers beter te zien. Maar wat doen we dan precies? Bepaalde rassen worden op een tussenstam gezet. Dat zetten gebeurt d.m.v. chippen of oculeren. Niet alle chips of oculaties slagen (groeien goed uit) en in dat geval groeit het ras dat als tussenstam gebruikt werd door als uiteindelijke boom. Er staan in zo’n geval dus 2 rassen door elkaar. Niet altijd is het verschil heel goed te herkennen, zeker ook niet door mensen die (nog) niet heel veel ervaring in de boomkwekerij hebben. Om die reden markeren we de bomen die als tussenstam geplant zijn om het verschil tussen de beide rassen goed duidelijk te maken. Zo kunnen er met vervolgwerkzaamheden geen fouten gemaakt worden.

Pluizen

‘Pluizen, pluizen…ja, dan ga je iets weghalen, dan haal je iets bij de boom weg. Als je aan het pluizen bent, dan haal je de bloesem weg.’

Heel goed! Als we pluizen halen we inderdaad iets weg bij de boom. 

Het is echter niet de bloesem. Met pluizen bedoelen we dat we het bovenste stukje van de boom weghalen. Met een scherp schaartje knippen we het topje van de boom af, vlak boven het groeipuntje. Door dit te doen wordt de boom gestimuleerd om zijn energie en groei naar de ontwikkeling van takken te sturen. Als boomkweker zien we graag mooi vertakte bomen en dit is een wijze waarop we dit stimuleren.

Binden chips

‘Chips die moet je eten, die zijn heel erg lekker! Die zou ik sowieso niet binden, dus ik begrijp echt niet wat jullie aan het doen zijn als jullie chips aan het binden zijn. Chips moet je eten, dat is mijn eerste associatie. En als tweede denk ik aan iets met elektronica, maar met bomen….nee ik weet echt niet wat jullie dan aan het doen zijn.’

Dat eten de eerste associatie is, is heel logisch natuurlijk. Zeker als je eigen bedrijf een cateringbedrijf is! Onze chips hebben niets met eten of met elektronica te maken, maar met het vermeerderen van bomen. 

Wij passen verschillende methodes toe wat betreft het vermeerderen van bomen, chippen is daar 1 van. Dit doen we in de zomerperiode. Een chip is een stukje hout waar een groeioog op zit, waaruit een nieuwe boom kan groeien.  Dat stukje hout - de chip - wordt op een onderstam of op een tussenstam gezet, door een inkeping te maken op de stam. De chip wordt in de inkeping geplaatst. Vervolgens worden de stam en de chip samen verbonden door middel van een plastic bandje. Het verbinden zorgt er voor dat er geen water bij de wond kan komen. Op deze manier heeft de chip een goede kans om mooi te vergroeien met de stam. Het jaar na chippen groeit de chip uit tot een volwaardige boom. 

Wij vroegen Ria Joosten wat 'witjes hangen', 'pluizen' en 'binden chips' betekent