2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 6:

Huh… ‘lakken’, ‘copuleren’ en ‘schoprooi’? Wij vroegen aan Maurice Graef of hij ons kon uitleggen wat deze vaktermen, die wij binnen Fleuren hanteren, betekenen. Maurice heeft enorm zijn best gedaan en kwam met leuke antwoorden! Maar wat betekenen deze vaktermen écht? Dat leggen wij natuurlijk ook even uit.

 

Lakken

"Na het stekken zijn de nageltjes van de dames verpest en zij hebben dan tijd tot aan het plukken van de oogst om deze nageltjes te lakken. Of is lakken het vernissen van bomen om bepaalde kwaliteit en soort aan te duiden?"

Het lakken van copulaties is het aanbrengen van een soort was op de top van de copulatie om zo uitdroging te voorkomen. Dit wordt ook gedaan wanneer 1-jarige bomen in de winter worden ingeknipt. Het inknippen is het afknippen van de boom op gemiddeld 60 cm vanaf de grond gemeten. Dat punt wordt het groeipunt van de kroon van de boom.

 

Copuleren

"Dit nodigt uit voor een schuine opmerking, maar is juist het schuin afsnijden om vervolgens de schuine vlakken dan op elkaar te leggen. Dus een soort lepeltje lepeltje voor boompjes." 

Lepeltje lepeltje is inderdaad juist! Copuleren is het vermeerderen waarbij een ent van een plant wordt verenigd met een onderstam. De ent van de plant is van het ras dat je wilt vermeerderen. De onderstam en ent worden beide schuin aangesneden en worden passend op elkaar gelegd. Vervolgens wordt het gedeelte waar de snijvlakken zitten volledig dichtgedraaid met tape zodat het waterdicht is en de beide delen stevig aan elkaar bevestigd zijn.

 

Schoprooi

"Als ze het bij Fleuren niet eens zijn welke bomen te rooien, dan schoppen ze tegen de boom. Als deze hier niet tegen kan wordt hij gerooid. Met de traptechniek van Han Fleuren is niks mis, dus meestal komt hij als winnaar uit het schoprooien."

Schoprooien is het rooien/uitsteken van bomen met de schop. Dit wordt gedaan wanneer een partij bomen nog niet machinaal gerooid is, maar de verzendploeg wel een klein aantal bomen voor een klant nodig heeft. Dit gebeurt dus op vraag van de verzendploeg.

 

 

Wij vroegen Maurice Graef wat 'lakken', 'copuleren' en 'schoprooi' betekent