2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 90:

Huh… ‘hamertje tik’, ‘oppoetsen’, 'tegenwerken' en ‘stropen’? Wij vroegen aan Jeroen Elderhorst van restaurant Centraal Baarlo of hij ons kon uitleggen wat deze vaktermen, die wij binnen Fleuren hanteren, betekenen. 

Jeroen is sinds 2017 eigenaar van Centraal Baarlo dat, zoals de naam al aangeeft, in het mooie kerkdorp Baarlo gevestigd is. In 2022 heeft Centraal Baarlo de prachtige waardering van Beste Terras van Limburg mogen ontvangen en tevens Derde Beste Terras van Nederland! Het restaurant wordt regelmatig door onze collega’s en klanten bezocht voor een lekkere lunch of diner.

Jeroen deed zijn best om een antwoord te bedenken wat de vaktermen zouden betekenen!

Hamertje Tik

"Ik denk dat hamertje tik... Je tikt eigenlijk de paaltjes waar de boom aan vast wordt gemaakt, die tik je in de grond. Dat is hamertje tik."

Een ander woord voor Hamertje Tik, en eigenlijk de officiële benaming, is ‘spleetenten’. Dit is een wijze van vermeerderen van bomen die bij ons wordt toegepast. Dit werk wordt buiten gedaan. Onderstammen die op afstand in de rij staan zijn best wel dik ten opzichte van de ent. Onze collega’s gebruiken dan een mes en een hamer om aan de bovenkant van de onderstam, in het midden, een spleet te maken waar de ent in komt te staan. Het tikken van de hamer op het mes is waar onze benaming van afgeleid is.

Oppoetsen

"In principe zou je zeggen dat je een appel oppoetst, maar eigenlijk denk ik dat de meeste bomen bij jullie nog geen appels geven. Kan misschien wel zo zijn, maar dat denk ik niet... Dus het zal ook niets met de machines te maken hebben...

Oppoetsen is een andere naam voor het spuiten van bestrijdingsmiddelen waardoor de bomen schoon zijn van de vlooien, luizen, etc."

Oppoetsen heeft inderdaad niet met de appels te maken, maar met de bomen. We gaan de bomen schoon maken, het schoon maken van wildopslag. Op de onderstam komt wildopslag en dat willen we niet aan de boom hebben, het haalt de energie van de boom weg die we in de groei van de boom willen hebben. Dus halen we die opslag weg.

Andere benamingen voor oppoetsen zijn o.a. wild afdoen, opschonen.

Tegenwerken

"Het enige dat ik kan bedenken is dat je af en toe de groei van de boom wel wil sturen. Als de boom de verkeerde kant opgaat, moet je de boom juist opbinden en dan ga je 'm tegenwerken! Maar dat is het niet..."

Nee, dat is het inderdaad niet. 😊 Tegenwerken is als we op het veld allemaal in de rij aan het werken zijn, maar niet iedereen gaat natuurlijk even snel. 

"Ah, dus het is net als bij hardlopen. Je gaat terug en je gaat ze ophalen!"

Ja, je gaat ze meehelpen, tegenwerken in de rij, zodat iedereen de rij samen klaar heeft. De term heeft een negatieve klank, maar het is héél positief want je helpt elkaar.

Stropen

Na al 3 vaktermen te hebben besproken, hadden we Jeroen voor deze term een intro gegeven met wat info uit de kwekerij om hem een klein beetje op weg te helpen.

"Als je denkt dat je de bomen tot rust wil brengen, als ik die kant op denk... maar daar kan ik het stropen niet perse goed aan binden. Doe je stropen binnen of buiten?"

Dat doen we buiten. Net voordat we gaan rooien.

"Je gaat iets doen aan de boom waardoor deze denkt dat het winter is. Maar hoe kun je dat doen? Ik zou denken dat je dat met temperatuur of licht kunt doen. Dus je zou er bv. een kapje omheen kunnen doen zodat het donker is, maar de temperatuur kun je buiten niet sturen."

Hoe ziet een boom er uit in de winter?

"De boom heeft geen blad, het blad valt er af... Blad er vanaf halen, zo ga je 'm stropen. Bladeren er af halen!"

Helemaal juist! Het is het ontbladeren van de bomen. 

Af en toe moeten we in het begin van het rooiseizoen de bomen een beetje helpen met het blad wanneer bv. de temperatuur lang warm is geweest, zoals dit jaar, en de boom nog niet helemaal het gevoel heeft om in de winterrust te gaan. Wanneer er op dat moment bomen gerooid gaan worden voor klanten, ontbladeren we het resterende blad en gaan de bomen de koelcel in waarmee de winterrust gesimuleerd wordt. Snel daarna worden ze bij de klant geleverd. 

Jeroen, heel erg bedankt voor je tijd en jouw geweldig leuke overdenkingen met betrekking tot onze vaktermen!

Fleuren vaktermen met Jeroen Elderhorst