2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 78:

Middels een nieuwsbrief houden wij onze klanten en relaties op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons bedrijf. Wilt u ook graag als eerste op de hoogte blijven van ons nieuws? Laat het ons weten via info@fleuren.net!

Koninklijke Beschikking Hofleverancier

Ons 100-jarig jubileum weekend  begon met een gouden randje. Vrijdag 26 augustus mocht de Limburgse gouverneur Emile Roemer namens Zijne Majesteit de Koning het Predicaat Hofleverancier overhandigen aan Han en Corine Fleuren.

Wat zijn we als bedrijf trots en wat een eer om dit predicaat te mogen dragen. In de gemeente Peel en Maas is Boomkwekerij Fleuren het 7e bedrijf dat zich Hofleverancier mag noemen.

Het predicaat wordt niet zomaar verkregen, daar gaat een heel traject aan vooraf. In de toekomst zal ook toetsing plaatsvinden om te bekijken of het bedrijf nog aan de voorwaarden voldoet om het predicaat te mogen behouden. Daar zullen wij natuurlijk ons uiterste best voor doen. 

Foto: Math Geurts
Foto: Math Geurts

Voorraad 2022-2023

Het groeiseizoen heeft ons grote uitdagingen gegeven maar door veel arbeid en inzet hebben we mooie kwaliteit bomen beschikbaar voor komend seizen. Met name bij appel hebben we nog Wellant, Elstar EKE, Boskoop Quast, Golden Reinders, Granny Smith en vroege Gala Irene.

Bij kersen zijn er nog zeer mooie bomen van Kordia, Regina, Prim 2.1, Prim 2.3, Vanda en Merchant beschikbaar. Ook pruimen worden steeds belangrijker in onze kwekerij en hier zijn rassen zoals Opal, Victoria en Jubileum op STJA en Wavit beschikbaar.

Voor 23/24 komen er schurft resistente rassen bij zoals Freya, Wuranda en Wursixo. Voor dat seizoen zijn nog verschillende Final en Prim bomen beschikbaar in goed vertakte kwaliteit. Bij pruimen krijgen we steeds meer vraag naar Mallard en Reeves, afgelopen seizoen excellent in smaak.

Bestel op tijd voor deze speciale rassen!

Leveringsvoorwaarden

Per 1 september 2022 hebben wij onze leveringsvoorwaarden aangepast. Met ingang van leverseizoen 2010/2011 zijn wij voor bestelde kersenbomen een voorschot gaan vragen. Met ingang van leverseizoen 2022/2023 gaan we ook een voorschot vragen voor pruimen-, peren- en appelbomen.

Kersenpluk

Als kersentelers in Nederland wordt er terug gekeken op een mooi kersenseizoen. Dit mede dankzij het mooie weer. Door de vele zonuren was de smaak van veel rassen super. Ook was de uitval door vruchtrot beperkt wat het plukken extra aangenaam heeft gemaakt. De Suzuki fruitvlieg was deze zomer wel een groter thema. In de toekomst is het belangrijk dat de middelen tegen de Suzuki fruitvlieg tijdig beschikbaar zijn: ‘de eerste klap is een daalder waard’. 

Qua rassen zien we dat de handel in het vroege segment toch zoekt naar een stevig ras. De Prim rassen zijn op dat moment rijp en krijgen steeds meer waardering. Vooral de Prim 2.1 en Prim 3.1 doet het goed in Nederland.

De late Final rassen krijgen steeds meer bekendheid. Ook dit jaar kregen we veel positieve reacties te horen, veelal is men tevreden over de stevigheid en de productie.  In een jaar als deze is een goede watervoorziening wel heel belangrijk, met name voor de vruchtmaat. 

Final 13.1
Final 13.1

Appeloogst in volle gang

Wie momenteel de fruittelers in Europa bezoekt, zal merken dat het appelseizoen weer in volle gang is. Na perfect weer in de bloei- en celdelingsfase en een droge en zonnige zomer is het seizoen in de meeste delen van Europa vroeg begonnen. Aan het begin van de oogst rijpten veel rassen na elkaar en dichter bij elkaar dan normaal. Door de regen en de koudere nachten van de afgelopen dagen  ontspant de situatie zich nu, het rijpingsproces is weer in een normaal verloop terecht gekomen. Over het algemeen wordt verwacht dat de Europese oogst ongeveer even groot zal zijn als vorig jaar. De kwaliteit en de smaak zijn absoluut geweldig dit jaar.     

De appels moesten echter een kleine tol betalen vanwege de hete zomer. Zonnebrand is niet ongewoon dit jaar. Er waren ook verkleuringsproblemen met vroege rassen. Bovendien zijn er soms problemen met kleinere vruchten door overhang of gebrek aan water. Over het geheel genomen kunnen alle telers echter meer dan tevreden zijn met de kwaliteit van dit jaar!              

Precies in deze week is het ras Wellant bij ons klaar om geplukt en gegeten te worden. De bomen zijn goed gevuld, de appels zijn perfect gekleurd, knalrood en de smaak ... gewoonweg heerlijk. 

Hier zijn een paar indrukken uit de boomgaard. Het hele Fleuren-team wenst u een goede en succesvolle oogst. 

Afbeelding_appels_opgemaakt.jpg

Film Boomkwekerijen Henri Fleuren B.V.

Vruchtbomen kweken is kennis, kunde en kunst. Het is een bijzondere specialisatie die al een eeuw wordt overgeleverd en verfijnd binnen onze familie, de familie Fleuren. We kweken en selecteren zodat de beste rassen overblijven. Samen, van generatie op generatie, dát is de echte kracht van het familiebedrijf.

Met Dank aan Beeldwerk.TV voor het tot stand laten komen van deze mooie film.

Jubileum weekend

Onze Open Dagen waren een mooi moment om iedereen een beeld te geven wat de ontwikkelingen zijn bij Fleuren. Hoe ziet onze nieuwbouw eruit, wat gebeurt er in de moedertuin en op het testperceel. Door middel van rondleidingen over het bedrijf in Koningslust alsook naar de kwekerij kregen de bezoekers uitleg over alle zaken die spelen binnen onze fruitboomkwekerij.

Rondleiding_jubileumweekend.jpg

LEF Foodfestival

Zondag 28 augustus stond ons terrein in Koningslust in het teken van lokaal, ambachtelijk, proeven, genieten…kortom: LEF Foodfestival!

De eerste bezoekers arriveerden al vóór de opening, maar we waren er klaar voor. Het zonnetje scheen, iedereen had de stand prachtig en sfeervol ingericht en onze Fleuren collega’s stonden klaar om alle geïnteresseerden een rondleiding te geven en van informatie te voorzien over Boomkwekerij Fleuren. 

Het bleef de hele dag gezellig druk op ons terrein. Zo’n 4000 bezoekers hadden hun weg naar Koningslust gevonden en genoten van al dat er te beleven was.  De combinatie van ons bedrijf en het terrein dat we tot beschikking konden stellen met het gedachtegoed van LEF waren een hele mooie aanvulling op elkaar.

Foto: Marij Dorssers/Emile Geelen
Foto: Marij Dorssers/Emile Geelen

Agenda beurzen 2022-2023

Wanneer                                          Waar       

2-3 november 2022                      National Fruitshow Kent, UK       
2-4 november 2022                      Agroworld Almaty, Kazachstan                  
17-18-19 november 2022            Interpoma Bolzano, Italië                                                                       
13-14-15 januari 2023                  Fruchtwelt Bodensee, Duistland               
8-9-10 februari 2023                     Fruitlogistica Berlijn, Duitsland                                
15-16 februari 2023                      Norddeutsche Obstbautage Jork, Duitsland

Nieuwsbrief september 2022