2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 13:

De afgelopen 100 jaar is er heel veel veranderd binnen Boomkwekerij Fleuren. Fleuren Museum staat stil bij deze veranderingen en blikt terug op verhalen en werkzaamheden van vroeger, inclusief foto's uit de oude doos. We vertellen je graag over het proces van planten en bomen inpakken rond 1934!

 

Vanaf de jaren ’30 werden steeds verder van Baarlo bomen verkocht en omdat de bestemming hiervoor te ver uit de buurt was om per vrachtauto te vervoeren, werden deze bomen ingepakt in stro of riet; meestal betrof het kleine partijen. Voor het binden werden gele wilgentenen gebruikt. Deze tenen zijn zeer buigbaar en breken niet gauw. Als een pak of pakje bomen ingepakt werd, legde men een aantal van deze tenen op regelmatige afstand van elkaar op de grond en hierop werd dan een dunne laag stro (roggestro) uitgespreid. Hierop kwamen de bomen, daar bovenop nog wat stro, zodat de gehele bomen bedekt waren. Daarna werden de tenen vastgemaakt en aangetrokken, zodat de bomen beschermd waren tegen verdroging of beschadiging. 

 

1934 Bomen klaar voor verzending

 

Voor grotere hoeveelheden bomen of planten had men een machine, waarmee pakken konden worden gemaakt tot 5 meter lengte. Op deze machine stonden gebogen ijzers met aan de binnenkant korte pinnen waartegen het stro werd gelegd. Daarna kwamen de bomen (planten) en het geheel werd afgedekt met stro. Aan de machine zaten kettingen met aan een kant een haak waarmee het pak werd vastgemaakt. Als dit was gebeurd met een groot kamwiel werd het pak in zijn geheel aangetrokken, wat wel met verstand van zaken moest gebeuren, om breuk van takken te voorkomen. Zat het pak strak genoeg, dan kon met het binden worden begonnen. Naast iedere ketting werd een gladde draad (sjansendraad) bevestigd en goed strak aangetrokken. Als dit gebeurd was, werd nog een extra draad aan de buitenste vastgemaakt om losgaan of verschuiven te voorkomen. Daarna konden de kettingen weer losgelaten worden en was het pak klaar voor verzending. Dit gebeurde meestal met Van Gend & Loos uit Venlo.

 

1934 Bomen klaar voor verzending

 

Naar enkele landen mocht voor het verpakken der bomen geen stro gebruikt worden, maar wel riet. Dit moest gebeuren om verspreiding van ziektes en insecten te voorkomen. In de zomer werd teen gebruikt voor het binden van 2-jarige bomen aan een tonkin. Om het teen buigzaam te houden of te maken, werd het in het voorjaar in water gekookt. Wielke Nijssen was een meester in het binden met teen.

 

Later deze week laten we zien hoe we op de dag van vandaag onze planten en bomen inpakken!

Fleuren Museum - Het inpakken van planten en bomen