2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 76:

Vruchtbomen kweken is kennis, kunde en kunst. Het is een bijzondere specialisatie die al een eeuw wordt overgeleverd en verfijnd binnen onze familie, de familie Fleuren. We kweken en selecteren zodat de beste rassen overblijven.

 

Het bedrijf

Het begint in 1922 met opa Henri, de grondlegger van de vruchtboomkwekerij. We zijn inmiddels een eeuw verder, bij de 3e generatie Fleuren. Ontelbaar veel bomen zijn geplant. Henri zal opkijken als hij anno nu rondloopt op het bedrijf waarvoor hij de basis heeft gelegd. Ons bedrijf omvat zo’n 140 hectare grond en we leveren jaarlijks zo’n 1,5 miljoen fruitbomen af, voornamelijk 2 jarige appel- en kersenbomen met daarnaast nog peren en pruimenbomen. De bomen gaan naar fruittelers in ruim 30 landen. Fleuren is tevens het enige bedrijf in Nederland dat kersenbomen naar China mag exporteren.

 

Knipboom en 3K boom

Eind jaren 70 introduceert Karel Fleuren de knipboom. De 2 jarige boom met een 1 jarige kroon wordt de meest gekweekte fruitboom in Europa. Later volgt in het proefbedrijf in Helden de 3K boom. Het is een 3 jarige generatieve boom waarvan in het jaar van planten ook meteen kan worden geoogst. De plantafstand is bovendien korter wat resulteert in een intensievere teelt.

Kwaliteit begint met een goed en gezond wortelstelsel. Door hier aandacht aan te besteden zorgen we voor een uiteenlopend assortiment van kwalitatief fruit. De hoeksteen van gezonde voeding en daarmee gezond leven.

 

Proeftuin en Minitree

Onze proeftuin in Baarlo is bijzonder. Hier bewaren we alle rassen die we in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. De 300 rassen maken onze tuin tot een wereldwijd unieke bomencollectie.

Als 3e generatie Fleuren introduceerden Han en Corine Fleuren de Minitree, hét product waarmee we contact hebben met de consument. Want wat is er nou heerlijker dan je eigen appel, peer of kers van je balkon of uit je tuin zelf te kunnen plukken.

 

Innovatie

Innoveren zit in ons DNA. We hebben in de loop der tijd tal van technieken op gebied van landbouwprecisie zelf ontwikkeld en verfijnd. Zo gebruiken we de modernste scan- en analysetechnieken om onderzoek te doen naar de bodemvruchtbaarheid. 

Door middel van een automatische boomdiktemeting krijgt de teler realtime inzicht in de groeistatus van de bomen. En met een draadloos meetstation wordt inzicht gegeven in neerslag, temperatuur, bodemstatus en luchtvochtigheid. Op deze manier kan de teelt optimaal worden bijgestuurd. 

 

Samen

Toch blijft boomteelt altijd mensenwerk. De familie Fleuren was en is letterlijk eigenwijs. Je hoort het ook terug in de namen van de verschillende percelen. Ze zijn niet anoniem genummerd maar dragen betekenisvolle namen. Strauss, Beethoven of Maradonna en Lewandowski. Ter gelegenheid van ons 100-jarig  bestaan zijn ze dit jaar vernoemd naar onze medewerkers. Werknemers krijgen volop de mogelijkheid zich in ons bedrijf te ontwikkelen. Momenten van vreugde en verdriet worden samen gedeeld.

 

Samen, van generatie op generatie, dát is de echte kracht van het familiebedrijf.

Met dank aan Beeldwerk.TV voor het tot stand laten komen van deze mooie film.

Film Boomkwekerijen Henri Fleuren B.V.