2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 39:

De dagen worden langer, het zonnetje schijnt, er valt wat regen…..de groei van de bomen komt goed op gang!

Voor ons in de fruitboomkwekerij betekent dit dat de kopjes van de bomen vrijgemaakt kunnen gaan worden zodat de topscheut voldoende energie krijgt om door te groeien. Zodra het kopje vrij staat en de topscheut lang genoeg is, kan de scheut gepluisd worden.

 

Top van de boom is nog intact
Top van de boom is nog intact

Pluizen, wat is dat?

Voor de fruitteler is het fijn als takken op een juiste hoogte geplaatst zijn en goed verdeeld zijn over de boom.

Bij het pluizen, ook wel toppen genoemd, wordt de top van de scheut boven het groeipuntje weggehaald. Dit heeft tot resultaat dat de energie en groei van de boom richting de topscheut even stilstaat waardoor de energie omgebogen wordt naar de ontwikkeling en vorming van zijscheuten. 

Een goed vertakte boom is het beoogde eindresultaat. 

Een gepluisde boom
Een gepluisde boom
Een kijkje op het veld - Pluizen