2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 27:

Na het planten met de schop, de gleuventrekker, de plantmachine voor 6 rijen tegelijk, planten we anno 2022 met onze nieuwe machine die 4 rijen tegelijk plant.

De nieuwe machine heeft zijn oorsprong in Polen, bij het bedrijf Solan dat gespecialiseerd is in de bouw van machines voor de landbouw. Met de basis die daar ontworpen is, zijn we in samenwerking met Coenders uit Lottum verder gegaan met het personaliseren van de machine naar onze eigen wensen. Coenders en Boomkwekerij Fleuren hebben al jaren een goede samenwerking met mooie  resultaten.

IMG_20220323_161218 (2).jpg

De nieuwe machine moest gaan voldoen aan onze nieuwe wensen, zoals het verbreden van de rijafstand. De vorige machine was gericht op het planten met een gecombineerde rijafstand van 75 cm en 90 cm, de nieuwe machine is gemaakt voor een rijafstand van enkel 90 cm. Doordat de rijafstand breder is geworden, zijn we teruggegaan van 6 rijen tegelijk planten naar 4 rijen. Al het werk dat na het planten gebeurt, moet namelijk met hetzelfde aantal rijen gedaan worden. Het schoffelen, het oppoetsen van de bomen etc. Een plantmachine gebaseerd op 6 rijen met een rijafstand van 90 cm betekent dat de andere machines te groot en te zwaar zouden gaan worden, dus 4 rijen had beslist de voorkeur om alle machines gebruiksvriendelijk te houden. 

Afbeelding 2.jpg

Vorig plantseizoen hebben we deze machine in gebruik genomen voor het planten van een gedeelte van onze kwekerij. Na dat seizoen hebben we geƫvalueerd en bekeken wat de verbeterpunten zouden kunnen zijn. Dat is allemaal aangepast zodat de machine dit jaar, 2022, voor het planten van de gehele kwekerij ingezet kan worden.

De eerste percelen zijn al geplant!

Een kijkje op het veld - Planten machinaal anno 2022