2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 64:

Wij passen verschillende methodes toe voor het vermeerderen van bomen. Chippen is er daar één van. We doen dit altijd in augustus. Een chip is een stukje hout waar een groeioog op zit waaruit een nieuwe boom kan groeien. 

Het snijden van een oog, de chip
Het snijden van een oog, de chip


Dat stukje hout, de chip, wordt op een onderstam of op een tussenstam gezet door een inkeping te maken op de stam. 

De inkeping op de stam
De inkeping op de stam


De chip wordt in de inkeping geplaatst. Belangrijk is dat de inkeping en de chip van dezelfde maat zijn zodat de cambiumlagen mooi op elkaar aansluiten. Dit geeft de beste kans om goed te vergroeien. Vervolgens worden de stam en de chip samen verbonden door middel van een plastic bandje. 

Binden van de chip
Binden van de chip


Het verbinden zorgt ervoor dat er geen water bij de wond kan komen. Door de chip volledig dicht te draaien, droogt de chip ook niet uit. Het jaar na het chippen groeit de chip uit tot een volwaardige boom. 

Het eindresultaat, zo mag het vast gaan groeien
Het eindresultaat, zo mag het vast gaan groeien
Een kijkje op het veld - Chippen