2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 17:

Bij Boomkwekerij Fleuren voeren wij jaarrond verschillende werkzaamheden uit. Het rooiseizoen begint in oktober en vanaf dat moment nemen wij ook weer onze koelcel in gebruik om de bomen onder de meest gunstige omstandigheden te bewaren. De temperatuur in de koelcel is 2 ℃ in combinatie met een luchtvochtigheid van 90%. Door de bomen in dit klimaat te bewaren behouden ze hun winterrust.

Elektrische heftrucks

Op ons bedrijf rijden wij met elektrische heftrucks. Deze zijn niet alleen voor onze werknemers prettiger om mee te werken, maar belangrijk is natuurlijk ook dat er op deze wijze geen uitstoot is van schadelijke uitlaatgassen waaronder ethyleen. 

De stof ethyleen die vrijkomt bij verbranding is schadelijk voor onze fruitbomen. Door het gebruik van elektrische heftrucks wordt deze schade voorkomen.

Elektrische heftrucks.jpg

Verpakken en etiketteren

De gesorteerde bomen worden met 10 of 20 stuks gebundeld en verpakt in netten. Het verpakken in netten vermindert de kans op takbreuk. De pallets waar gesorteerde bomen op zijn geladen, worden voorzien van een geel steeketiket. Op dit steeketiket staat alle informatie van de geladen partij: het ras, de onderstam en eventuele tussenstam, de sortering, het aantal bomen en het perceel van afkomst.

Stapelen.jpg

Stapelen

De ruimte in onze koelcel wordt optimaal benut door het gebruik van stapelbare ijzeren pallets. Om nog economischer te stapelen gebruiken we buizen van verschillende lengtes om zoveel mogelijk ‘loze’ ruimte te beperken. De kortere buizen worden gebruikt indien een pallet niet helemaal vol is, maar ook om verschillende sorteringen van bijvoorbeeld een klein ras goed uit elkaar te houden zodat de verzendploeg altijd makkelijk de benodigde bomen kan pakken.

Voor de levering aan klanten wordt ook gebruik gemaakt van houten pallets. Vaak zijn deze leveringen buiten de Benelux en komen de pallets niet retour.

Koelruimte.jpg

Koelruimte

In 2021 is ons grote nieuwbouw project in Helden begonnen. Onze koelruimte is met deze nieuwbouw ook uitgebreid. De vloeroppervlakte van de koelcel is met maar liefst 945 m2 vergroot! Van 2250 m2 naar een kleine 3200 m2. Op dit moment staan er 1,1 miljoen fruitbomen in onze koelcel.

Een kijkje achter de schermen in Helden - koelcel