2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 14:

Bij Boomkwekerij Fleuren voeren wij jaarrond verschillende werkzaamheden uit. Op dit moment van het seizoen zijn wij druk bezig met het sorteren van onze planten. Hoe doen wij dit? Door een kijkje achter de schermen te geven, nemen wij je mee in dit proces. Dit keer op onze nieuwe locatie in Helden!

Sorteren

In onze sorteerloods in Helden worden de gerooide bomen gesorteerd. Doorgaans wordt de beste kwaliteit bomen buiten op het veld gesorteerd en gebundeld, de rest wordt binnen in de loods gedaan. De bomen worden vanaf de pallet op een transportband gelegd waar ze door de sorteerders worden nagekeken. Tegelijkertijd worden de bomen gesorteerd op basis van kwaliteit: 1e, 2e en 3e kwaliteit. De rechtse tafel is de 3e kwaliteit, de middelste tafel de 2e kwaliteit en geheel naar links komen de beste bomen, de 1e kwaliteit.

1.jpg

Bundelen

De bomen worden met 10 of 20 stuks bij elkaar geraapt en gebundeld.

2.jpg

Waarmerkstrookje

Elke bundel is voorzien van een waarmerkstrookje. Het waarmerkstrookje wordt door Naktuinbouw uitgegeven en garandeert  de herkomst, soortechtheid en virusvrijheid van onze bomen.  De voorwaarden voor het verkrijgen van deze strookjes zijn dat het bedrijf voldoet aan de kwaliteitseisen van Naktuinbouw ten aanzien van herkomst teeltmateriaal, vermeerdering, teelt en bedrijfsvoering.

3.jpg

Verpakken

Sinds jaren worden onze bomen in netten verpakt. Op deze manier geven we takbreuk minder kans. De kleur van het net vertegenwoordigt de kwaliteit van de bomen. Groen is voor de 3e kwaliteit, rood is voor de 2e kwaliteit en wit is voor de 1e kwaliteit bomen.

4.jpg

Ton

De bomen worden door de ton geschoven zodat het net er netjes omheen komt te zitten. 

5.jpg

Palletiseren

Vervolgens wordt de bundel op de juiste pallet gelegd. Op de pallet liggen de bundels om en om naast elkaar, dus kroon naast wortel etc. Deze wijze van laden wordt toegepast om takbreuk te voorkomen en zo economisch mogelijk een pallet te laden. Een bijkomend voordeel hiervan is dat we zo ook makkelijk controles kunnen uitvoeren ten aanzien van het aantal bomen op een pallet. Doordat de bundels om en om liggen is het makkelijk om het aantal lagen van boven naar beneden te tellen. Daarnaast liggen er altijd hetzelfde aantal bundels in één laag. Het sommetje is dan snel gemaakt: het aantal lagen van boven naar beneden x het aantal bundels in 1 laag = aantal bomen op de pallet. 

We hebben echter een makkelijkere manier om het aantal op een pallet bij te houden en dat is het gebruik van een teller bij elke pallet. Elke bundel wordt op de teller aangeklikt zodra deze op de pallet is gelegd. 

Wanneer een partij klaar is, zijn de pallets klaar om in de koelcel opgeslagen te worden. 

6.jpg
Een kijkje achter de schermen in Helden - sorteren