2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 10:

Bij Boomkwekerij Fleuren voeren wij jaarrond verschillende werkzaamheden uit. Op dit moment van het seizoen zijn wij druk bezig met het enten van onze planten. Hoe doen wij dit? Door een kijkje achter de schermen te geven, nemen wij je mee in dit proces. Dit keer op onze nieuwe locatie in Helden!

Aansnijden van de onderstam

Het proces van enten begint bij het aansnijden van de onderstam. Dit gebeurt altijd handmatig, met een goed scherp mes. De onderstam wordt in een bepaalde hoek gesneden waardoor het snijvlak 4 á 5 cm is zodat er genoeg raakvlak is met de pit. 

Aansnijden van het enthout

Gelijk aan het aansnijden van de onderstam loopt het aansnijden van het enthout (de pit). Het donkergroene randje is het cambium, hier groeien de stam en pit aan elkaar. Het enthout en de onderstam zijn van dezelfde soort. In ons geval kan dat appel, kers, pruim of peer zijn. 

Het enthout bepaalt het ras van de uiteindelijke boom, de onderstam is bepalend voor de groeikracht van de boom. Zonder onderstam zou het jaren duren voordat de plant vruchten geeft. Dankzij de combinatie van de onderstam en het enthout verkorten we dit ontwikkelingsproces tot 3 jaar.

Zoektocht passende pit bij onderstam

Het proces loopt verder met het zoeken van de perfect passende pit bij de juiste onderstam. Op elk stukje enthout zitten 3 oogjes (groeipunten). Eén oog verdwijnt onder het plastic maar zorgt voor een betere aangroei tussen onderstam en enthout. De andere 2 ogen lopen uit tot plant. De onderstam en de pit moeten 100% goed passen zodat deze optimaal aan elkaar kunnen vastgroeien.

Vastdraaien 

Als de pit en de onderstam perfect passen, worden deze op elkaar gelegd en vastgedraaid met een plastic strookje. Dit plastic strookje noemen we ‘Ribontape’. Deze specifieke tape gebruiken we omdat het elastisch is en de stam en pit goed tegen elkaar aantrekt. 

Het eindresultaat is een stevig aan elkaar gedraaide onderstam en pit. Belangrijk is dat de snijvlakken van boven tot beneden volledig dichtgedraaid zijn met de tape zodat het geheel niet kan uitdrogen.

Lakken

Nadat de planten vastgedraaid zijn, beginnen we met het lakken van de planten. Dit houdt het uitdrogen van het enthout in de koeling tegen. 

Allereerst wordt gecontroleerd of de planten goed gedraaid zijn. Vervolgens worden ze met 5 bij elkaar gelegd en in was gedipt. Om de was af te koelen worden de planten in water gedipt. Dit proces wordt twee keer herhaald, om er zeker van te zijn dat alle gaatjes gedicht zijn. 

Bundelen en koelen

De gelakte planten worden met de gelakte zijde op een verhoging gelegd zodat de was vrij van vuil af kan koelen en de tijd heeft om uit te harden. Zodra de was is uitgehard, worden de planten in bundels van 25 of 30 stuks verdeeld. Deze bundels worden met touw gebonden door middel van een bindmachine. 

Terugkoelen

De planten worden een week in de koelcel geplaatst om volledig terug te koelen. Na die week worden de kisten/pallets nagekeken en klaar gemaakt voor de vriescel, waar ze tot april/mei blijven staan om vervolgens uitgeplant te worden.

Een kijkje achter de schermen in Helden - enten