2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 55:

De nieuwste innovatie binnen Boomkwekerij Fleuren is de Agrimotor. Doelstelling van de Agrimotor: een volledig elektrisch aangedreven autonome schoffelrobot met laadstations, zodat Fleuren haar percelen geheel mechanisch kan schoffelen.

Binnen het concept van Agrimotor komen 3 zaken samen:

  • Schoffelen
  • Elektrisch rijden
  • Autonoom rijden

 

 

In onze eerste testperiode is de focus gelegd op het schoffelen. Binnen deze periode werd gekeken naar wanneer en waarom er meer of minder trekkracht van de machine is. In de volgende fase is gekeken naar elektrisch rijden. Wat is hiervoor nodig?

Onze Agrimotor wordt volledig elektrisch aangedreven. De accu wordt opgeladen door zonnepanelen die op onze koelcel in Helden liggen. De gebruiksduur van de accu is een volledige werkdag. In afstanden betekent dit dat met de Agrimotor 15 hectare per dag gereden kan worden. 

 

Foto_1.JPG

 

Het uiteindelijke doel is om de Agrimotor volledig autonoom te laten lopen. Op dit moment zitten we midden in de testperiode. Dit houdt in dat we alles willen meemaken binnen een seizoen, om een goede indruk te krijgen wat de machine kan onder alle omstandigheden. Denk hierbij aan omstandigheden als droog weer, nat weer, etc. Er is op dit moment één persoon aanwezig  bij de machine, ter veiligheid en controle van het gewas tijdens het schoffelen. 

De ontwikkeling van het autonoom laten lopen van de Agrimotor gaat in samenwerking met Vincent Achten van TerraTroniq.

 

Foto_2.JPG

 

Door meer gebruik te maken van mechanisch schoffelen kan de inzet van chemische bestrijding verminderd worden. Daarnaast ontstaat er minder grondverdichting, doordat de Agrimotor minder bodemdruk geeft vanwege het lichte gewicht. Hierdoor kunnen de wortels beter groeien en wortelen waardoor we kwalitatief betere bomen krijgen.

De Agrimotor: innovatief, groen en duurzaam.

 

Foto_3.jpg
Foto_4.jpg

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun uit het ElFPO, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. 

Europa investeert in zijn platteland.

Fleuren innovaties - De Agrimotor